Izgradnja biciklističke staze kod Brankovog Mosta

Dugo godina jedan od najproblematičnijih delova biciklističke infrastrukture bio je deo posle silaska sa Brankovog Mosta na starogradskoj strani. Na malom delu trotara sudarali su se mnogobrojni pešaci koji su uglavnom presedali iz autobusa u autobus, taksisti, autobusi i biciklisti.

Pošto je već tri godine trotoar sa uzvodne strane mosta zatvoren zbog jedne rupe, trotoar sa nizvodne strane i silazak sa mosta u Brankovu Ulicu je jedino rešenje za prelazak iz novog dela grada u stari i obrnuto. Najproblematičnije je bilo leti kada je broj biciklista bio najveći i kada je ovaj prelaz iz starog u Novi Beograd najbliži centru bio posebno opterećen.

Razna biciklistička udruženja su godinama tražila rešenja za ovu deonicu i kod raznih institucija su predlagala mnogobrojne opcije za rešavanje ovog problema. Jedno od rešenja je bilo izgradnja biciklističke staze kroz park kod obeliska posvećenog prvoj konferenciji pokreta nesvrstanih i dalje kroz Fruškogorsku ulicu čime bi se izbeglo autobusko stajalište pre mosta, a drugo rešenje je bilo proširenje trotoara kod autobuskog stajališta i umetanje biciklističke staze.

Prošle nedelje, Beograd Put izveo je radove na proširenju trotoara na deonici od silaska sa Brankovog Mosta do raskrsnice sa Pop Lukinom ulicom. Radovi su obuhvatili pomeranje automobilskih traka, pomeranje autobuskog stajališta niže ka mostu, proširenje trotoara za oko 2m celom dužinom i regulaciju pešačkih prelaza.

dsc_0912a

U odnosu na pređašnje stanje ostvaren je ogroman napredak, sada je prolazak ovom deonicom lepši i za bicikliste i za pešake jer svako ima svoj deo za kretanje.

Posebno za pohvalu je neugradnja ivičnjaka između biciklističke staze i kolovoza što doprinosi udobnijoj i sigurniji vožnji.dsc_0916a

Pošto je deonica nova, učestalo je kretanje pešaka po biciklističkoj stazi za šta se nadamo da će se smanjiti kada se pešaci naviknu da postoji deo za njih i deo za kretanje bicikala.

Međutim ostalo je i par loše urađenih stvari kao što je loše ugrađena rešetka slivnika na pešačkom prelazu u Pop Lukinoj ulici gde točak može jako lako da upadne, ostavljanje saobraćajnog znaka na sred biciklističke staze iako sa obe strane ima mesta da se znak izmesti, kao i loše ukrajanje nove deonice sa stazom na Brankovom Mostu.

Šta dalje?

Ostaju međutim nepoznati planovi gradskih vlasti kako će se i kada biciklistička staza proširiti do centra grada. Verovatno će trasa ići preko Pop Lukine ulice, dalje preko Topličinog Venca do buduće široke pešačke zone za šta su potrebni radovi na uklanjanju parking mesta i izgradni biciklističke staze.

Više fotografija pogledajte u galeriji:

 

 

 

Advertisements

One thought on “Izgradnja biciklističke staze kod Brankovog Mosta

Ostavite komentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s