Kako pripremiti bicikl za zimu?

Iako smo svedoci da iz godine u godinu ima sve više biciklista koji koriste bicikl i zimi, većina biciklista ipak svog dvotočkaša parkira do nekog lepšeg vremena.

Najvažnije tokom zime jeste da bicikl bude na sigurnom. To znači da, ikao ga nećete koristiti duži vremenski period, da ga ne spuštate u podrum ili vezujete za gelender u hodniku zgrade jer je tu samo pitanje vremena kada će biti ukraden. Čak i najbolje sajle ili U-lockovi nisu garant da će vaš bicikl biti siguran.

Biciklu ništa neće biti ako prezimi na terasi. Pokrijte ga najlonom( u farbarama mogu da se kupe najloni na meru koji su jako jeftini) kako bi ste ga zaštitili od padavina i sunca. Ako je bicikl izložen padavinama može doći do rđanja pojedinih delova ili celog bicikla kao i oštećenja farbe ukoliko je dugo na suncu.

Zima je pravo vreme da malo više pažnje posvetite svom biciklu kako bi vas sledeće sezone dobro služio. Evo nekih saveta koje možete da uradite kod kuće uz osnovni alat:

Čišćenje: Bicikl je potrebno očistiti posle svake vožnje ili barem na svakih nedelju dana, a pred zimu bi bilo dobro da uradite detaljnije čišćenje.
Ram i točkove obrišite mokrom krpom a zatim pređite i suvom. Lanac, menjače i zupčanike potopite u odmašćivač za rerne ili neki slični preparat(ja koristim godinama žuti odmašćivač za rerne koji se može kupiti u svakom marketu), posle nekoliko minuta stajanja delove obrišite suvom krpom. Ukoliko su delovi više zamašćeni, potrebno je prvo da mehanički skinete prljavštinu a tek onda potopite u odmašćivač.

*Nikako ne perite bicikl vodom pod pritiskom, tj. puškom za pranje automobila. Voda pod pritiskom može ući u ležajeve i izazvati kvarove. Jedino ukoliko ste spremni da posle puškarenja rastavite sve ležajeve i promenite mast možete koristiti pušku.

Kočnice: proverite stanje kočionih paknova, ukoliko je guma ispucala ili ukoliko se ne prepoznaju šare na kočionoj površini, to je znak da ih hitno zamenite. Takođe, sajle i bužire bi trebalo da menjate na svakih par godina.

Gume: proverite da li je guma sa strane ili na gazećoj površini ispucala. Ukoliko jeste morate je što pre zameniti jer vožnja više nije bezbedna.
Gume je pre odlaganja potrebno napumpati na neki srednji pritisak i na svake dve nedelje proveriti i dopumpati je ukoliko ima portebe. Ukoliko bicikla prezimi zimu na ispumpanim gumama može doći do deformacije spoljne gume i onda je morati zameniti što je nepotreban trošak.
Normalna stvar je da guma posle nekog vremena ispusti vazduh i to ne znači da je guma pukla i da je potrebna zamena. Ukoliko je napumpate danas, a ona sutra ispusti to već jeste znak da je bušna.

Štelovanje bicikla: ovo je malo zahtevnije ali se može naučiti uz malo želje i izvesti uz osnovni alat. Pogledajte neke od mnogobrojnih tutorijala na internetu kako naštelovati menjače i kočnice ili odvezite bicikl u neki servis.

Advertisements

Ostavite komentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s