To nije Slavija za nas

Iako izgradnja velike fontane u centru kružnog toka koja počinje danas nema puno veze sa biciklističkim saobraćajem, ceo projekat oko rekonstrukcije Slavije i okoline, nas se itekako tiče.

Od naglog povećanja broja stanovnika Beograda koji se desio između dva svetska rata posle čega se Beograd užurbano širi na Vračar, Zvezdaru, Đeram, Auto-Komandu, Lekino Brdo i druga naselja, Slavija postaje bitno čvorište preko kojeg ide gotovo sva saobraćajna komunikacija ovih naselja sa centrom grada. Sadašnji izgled je dobila u periodu okupacije u Drugom Svetskom Ratu kada je umesto raskrsnice sa 7 ulica izgrađen kružni tok, čime je saobraćaj znatno rasterećen i unapređen.

Isti kružni tok postoji i danas samo što se Beograd proširio, broj stanovnika nekoliko puta duplirao kao i broj automobila po glavi stanovnika, a danas preko Slavije prođe na desetine hiljada pešaka, automobila i na hiljade vozila javnog prevoza: autobusa, trolejbusa i tramvaja.

Decenijama najavljivana rekonstrukcija po rečima gradskih čelnika upravo počinje danas izgranjom velike fontane na centru kružnog toka.

Šta nam donosi rekonstrukcija?

Na to pitanje vam ne možemo dati odgovor, jer plan rekonstrukcije, iako je ona počela, ne postoji ili barem on nije javan. Jedino što znamo jeste  da će na sredini kružnog toka biti igrađena velika fontana kružnog oblika sa mlazovima vode koji igraju u ritmu muzike. Radovi na izgradnji fontane trajaće 155 dana i koštati oko 1 750 000 evra.

Takođe znamo da će pešački prelazi biti udaljeni oko 100m od kružnog toka da bi se sprečila sadašnja situacija da automobili blokiraju kružni tok čekajući da propuste pešake. Iako će ova mera privremeno ubrzati saobraćaj na Slaviji, dugoročno i sa stanoviša pešaka koji će morati da pešače stotinama metara da bi prešli sa jedne na drugu stranu, ova mera je izrazito loša jer se time destimuliše pešački saobračaj.

Od nedavno je novina da će se tramvajska pruga širiti u pravcu Terazija ulicom Kralja Milana, da će se tada ukinuti trolejbusi a uvesti električni autobusi ka perifernim delovima grada čija će okretnica biti kod zgrade Narodne Banke Srbije. Ulica Kralja Milana će postati dostupna samo vozilima javnog prevoza, pešacima, biciklistima i vozilima hitnih službi.
Ovakve ulice oslobođenje automobilskog saobraćaja postoje u puno gradova u svetu, i pokazale su se kao dobro rešenje, humanije i čistije.

Ovo je međutim protivrečna situacija. Sa jedne strane imamo stimulisanje automobilskog saobraćaja prilagođavanjem Slavije automobilima, a sa druge strane potpunu eliminaciju, što ostavlja utisak da gradska vlast nema dovoljno razrađen plan šta želi od ovog dela grada i od saobraćajne politike u gradu uopšte.

slavija
                                                                                                                                           Foto: Beocycling.com

Biciklističke staze: 

U nedavnom intervjuu glavni gradski urbanista je najavio izgradnju biciklističke staze u Nemanjinoj ulici i u Bulevaru Oslobođenja. Sa pretvaranjem ulice Kralja Milana u ulicu bez automobila, na Slaviju će se ulivati biciklističke staze sa tri različite strane pa se postavlja otvoreno pitanje izgradnje staze na samom kružnom toku. Bez izgradnje biciklističke staze na samom kružnom toku igradnja staza u okolnim ulicama nema nikakvog smisla jer je za povećanje biciklističkog saobraćaja potrebna kontinualna a ne isprekidana infrastruktura.

Ostaje nam da vidimo da li će i, ako da, kako će biciklistička staza biti izgrađena na rekonstruisanoj Slaviji. Mesta za izgradnju ima ali je u tom slučaju potrebno uzeti prostor od kolovoza.

Integracija metroa:

Iako je trasa budućih linija metroa po rečima gradonačelnika trebala da bude objavljena do 15. novembra, to nije učinjeno do danas. Međutim, u javnosti se nagađa da nijedna od dve trase neće prelaziti preko Slavije što dovodi do toga da će intenzitet saobraćaja na Slaviji samo biti veći budućnosti.
Svetska praksa da prve linije metroa prelaze preko najopterećenijih tačaka u gradu čime bi se one rasteretile ovde nije ispoštovana. Verovatno je u pitanju veća cena izgradnje i potenciranje Savskog Amfitatra kao glavnog projekta aktuelne gradske vlasti.

Puštanjem u rad železničke stanice Prokop u punom kapacitetu može se očekivati još veće povećanje automobilskog saobraćaja na ovom području pošto se ova stanica nalazi prekoputa Slavije i saobraćajno je zavisna od nje. Metro linija koja bi povezivala Prokop i Slaviju ne samo da bi rasteretila saobraćaj na Slaviji nego bi i približila saobraćajno nepristupačan Prokop velikom delu Beograda.
Ono što malo ljudi zna jeste da železnička stanica Prokop već ima izgrađene tunelske cevi za budući metro sistem koje se prostiru u pravcu sever-jug, tj. …Slavija-Prokop-Banovo Brdo… tako da je izostavljanje Slavije iz buduće trase metroa još skandaloznije.

Slavija međutim ima sve karakteristike zbog koje bi metro trebao da prođe ispod nje. Veliki intenzitet saobraćaja, veliki je poslovni i stambeni centar i velika presedelačka tačka.

Ranija rešenja:

Na urbanističkim konkursima za uređenje Slavije bilo je mnogo predloga: od izgradnje mreže podzemnih prolaza, preko izgradnje platforme iznad kružnog toka namenjenoj pešacima do izgradnje podzemnog akvarijuma u sredini kužnog toka. Predlagana su i izmeštanja tramvajskih šina u okolne ulice i drugačija pozicija i oblik samog ostrva kako bi automobili dobili više mesta. Sve su ovo rešenja od kojih se odustalo ili zbog velike cene izgradnje ili zbog nefunkcionalnosti.

Rezime:

Ubrzavanjem automobilskog saobraćaja i sklanjanjem pešaka dalje od kružnog toka problem Slavije se neće rešiti, već će iz godine u godinu biti sve veći i veći što pokazuju iskustva gradova koji proširuju automobilsku infrastrukturu nadajući se da će time rešiti problem gužvi, a zapravo se za par godina broj automobila još više poveća tako da i proširena infrastruktura postaje nedovoljna.
Za Slaviju je potrebno trajno funkcionalno rešenje po meri svih učesnika u saobraćaju sa izgranjom metro linije, a ne estetsko u vidu građenja velike i skupe fontane.

Advertisements

Ostavite komentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s