Novosađani delili svetla za bicikl

“Dobar dan, imate li svetlo na biciklu?” – tim pitanjem je započinjala svaka provera osvetljenosti bicikala u Novom Sadu pre neki dan.

Novosadska Biciklistička Inicijativa u saradnji sa saobraćajnom policijom sprovela je akciju edukacije biciklista o važnosti dobre osvetljenosti noću i podelila je više od 300 kompleta svetala i 200 kompleta katadioptera.

Kampanju prati i izrada promotivnih plakata o važnosti dobrog osvetljenja koje su dizajnirali učenici Saobraćajne škole u Novom Sadu, a koji će se uskoro naći na vratima novosadskih biciklističkih servisa i prodavnica.

Ovo nije prva ovakva akcija koju sprovodi NSBI, a zanimljiiv je podatak, dobijen iz istraživanja koji su sproveli 2012. godine, je da čak 75% biciklista nema odgovarajuću svetlosnu signalizaciju.

Po zakonu o bezbednosti saobraćaja kazna za neispravnu svetlosnu signalizaciju tj. ne posedovanje napred belog a pozadi crvenog svetla je 3000RSD što je mnogo više ne samo od kupovine najjeftinijeg kompleta svetala nego i od kupovine jako kvalitetnog kompleta nekog od svetskih prozvođača.

A o razlici u vidljivosti bicikla noću sa i bez osvetljenja je suvišno i pričati.

Advertisements

Ostavite komentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s