Prvi korak ka javnim biciklama

 

Skupština grada Beograda prošle nedelje donela je “Odluku o postavljanju stanica za bicikle na teritoriji grada Beograda”. To je prvi zvaničan korak ka uvođenju javnih bicakla u Beogradu.

Ovim pravilnikom se određuje izgled stanica za iznajmljivanje bicikala, površine na kojima će stanice biti postavljene kao i način izbora operatera koji će ih postaviti i narednih 6 godina upravljati njima.

Kako piše beogradska štampa u planu je da se postavi 150 ovakvih stanica i to sledećim rasporedom: Novi Beograd(47), Stari Grad(20), Palilula(18), Savski Venac i Voždovac bi imale po 15, Zvezdara(13), Vračar(12), Zemun(7), Čukarica(3)

 

Površine na kojima je predviđeno postavljanje stanica:

1. javne saobraćajne površine (put, ulica, pešačka zona i sl.)
2. trg
3. javne zelene površine (park, skver, gradska šuma i sl)
4. javne površine bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine)

 

Punktovi za iznajmljivanje bicikala biće opremljeni posebnim informacionim sistemom preko koga će korisnici moći da vide gde se nalaze slobodne bicikle, dijagnostikuju krvar, plate uslugu platnim karticama ili gotovinom ili da se registruju na korisnički sistem.

Predviđeno je da prvih 30 ili 45 minuta korišćenja bicikla bude besplatno, dok bi o razmaku između besplatnih vožnji odlučivao operater. Ponuđena su 3 rešenja za ponovno korišćenje besplatne vožnje i to: 0 minuta(korisnik koji vrati besplatnu biciklu odmah bi mogao da uzme drugu besplatnu), 15min. ili 30min.

Interesantno je da pod uslovima koje mora da ispunjava pravno lice ili preduzetnik da bi dobio posao postavljanja stanica u Beogradu piše da je ovu delatnost morao da vrši najmanje dve godine i to u dva ili više domaća ili strana grada. Pošto u Srbiji ne postoji ni jedna kompanija koja ima takvo iskustvo, verovatno će Beograd dobiti nekog evropskog operatera sa velikim iskustvom.
Sistemi javnih bicikala u Srbiji postoje u Novom Sadu i Subotici gde njima upravljaju lokalna javna komunalna preduzeća zadužena za upravljanje saobraćajem.

Stanice za iznajmljivanje bicikala su zamišljene pre svega za širi centar grada zbog eleminisanja zagađenja, nedostatka automobilske infrastrukture, prosečne pređene kilometraže koja je u granici optimalng za odlazak i dozak sa posla.

Dobra stvar je što je na poćetku uvođenja javnih bicikala zamišljena mreža od čak 150 stanica tako da stanice u targetiranom području neće biti udaljenije od 5-10 minuta hoda što predstavlja dobro vreme u ukupnom transportu od tačke A do tačke B i omogućiće masovno korišćenje bicikala od prvog trenutka.

Sledeći korak je donošenje “Plana mesta za postavljanje stanica” koj treba da donese Skupština grada Beograda u roku od 6 meseci i raspisivanje tendera za izbor operatera. Za očekivati je da prve stanice neće biti postavljene pre proleća 2018.

Advertisements

Ostavite komentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s