Saopštenje “Ulica za bicikliste” povodom Coca-Cola biciklijade

“19. maja u Beogradu održaće se biciklistički događaj pod nazivom “Beogradska Coca-cola biciklijada”, koji podrazumeva gradsku vožnju do Ade Ciganlije i deo je kampanje za održivi razvoj i zdraviji život.

UG “Ulice za bicikliste”, iako pozdravlja sve akcije koje vode popularizaciji bicikliranja, ne može da svesrdno podrži ovu akciju u postojećem obliku, i ovom prilikom iznosi nekoliko primedbi.

Biciklijada o kojoj se radi se održava u nedelju, a putanja kojom će biciklisti proći biće zatvorena za saobraćaj. Ovo je u suprotnosti sa samom suštinom delovanja našeg udruženja koje insistira na činjenici da su biciklisti deo saobraćaja, i mislimo da ovaj način održavanja biciklističkih skupova dodatno otuđuje i izoluje vozače bicikala.

Ovaj se skup organizuje jednom godišnje, a Coca-cola učesnike motiviše deljenjem besplatnog pića i majica. Smatramo da se ovim tipom akcije postiže jako malo po pitanju stimulacije bicikliranja i održivog saobraćaja uopšte. Ako zaista postoji želja da se Coca-cola izdigne iznad konkurencije i promeni nešto, nudimo par predloga koji bi zaista koristili biciklističkoj populaciji Beograda:

• U saradnji sa gradskim vlastima, finansirati postavljanje biciklističkih parkinga na više mesta u gradu. Beogradu očajnički nedostaju parkinzi za bicikle i ovo je prilika da marketing neke dovitljive firme, uz relativno malo ulaganja, proširi “vidljivost svog brenda” putem logotipa na više mesta u gradu.
  • Beogradu nedostaje sistem javnih bicikala. Po ugledu na, recimo, London, i Beograd bi mogao dobiti sistem javnih bicikala kao alternativu ostalim vidovima prevoza. Londonski bicikli su sponzorisani i brendirani od strane Barclays bankarske grupe.
  • Beogradu nedostaju biciklističke staze i biciklističke trake. Coca-cola bi mogla da investira u izgradnju i opremanje biciklističkih staza i traka, a zauzvrat dobije ogromnu pokrivenost svojim reklamama.

Drago nam je što Coca-cola primećuje potencijal bicikliranja i ima želju da nešto uradi na tom planu, i nadamo se da će u idućim godinama to raditi na načine koji mogu da ostave trajni pozitivni uticaj na Beograd, u interesu svih nas, i generacija Beograđana koje tek dolaze.

Beograd, 8.5.2013.
UG “Ulice za bicikliste”

Advertisements

2 thoughts on “Saopštenje “Ulica za bicikliste” povodom Coca-Cola biciklijade

1. Zašto objavljujete Saopštenje koje je staro 4 godine? Kritična masa takođe zaustavlja saobraćaj na trasi gde se vozi, a dele se majice i svetla.

2. Evo nekoliko dodataka na ovaj lep predlog…
    Pod brojem jedan na takve parkinge treba obavezno postaviti cuvara koji bi za simbolicnu sumu koje bi placali biciklisti zavisno od vremena, cuvao bicikle. Inace, zna se sta bi se dogodilo na takvim parkinzima..
    Pod dva, javni bicikli se nisu pokazali kao dobra investicija u zemljama gde je biciklizam jos uvek tabu i strah od saobracaja za mnoge gradjane bez bicikala. Potrebno je vise vremena da se vozaci i drugi ucesnici u saobracaju nauce i vaspitaju da do kraja ispostuju bicikliste plus dobra mreza biciklistickih staza, koja momentalno ne postoji u Beogradu.
    Pod tri, u staze ne treba niko da investira i da ih svojata osim opstina i Skupstine grada koji onda moraju i da ih odrzavaju.
    I da dodam pod cetri, ako neka kompanija hoce da ulozi nesto za svoju reklamu sa biciklistima, sto je dobra ideja, neka tradiciomnalno godisnje organizuje voznje slicne ovoj do Ade, ali ka nekom pravcu izletistu, gradicu itd., u tri ili cetiri talasa (crveni bib – prvi, naranndzasti bib – drugi itd) od 50 ili 100 km, zavisno od spremnosti biciklista. Voznja bi takodje bila organizovana kao donacija borbi protiv neke bolestine itd., i bila bi podrska pojedinaca ili grupa od strane njihovih firmi ili rodjaka ili prijatelja. Oni bi uplacivali bilo koju sumu, koju zele, kao sponzori u ime svakog takmicara ili grupe… Samo ucesce u ovakvoj voznji bi se obavezno naplacivalo nekom manjom sumom za pojedincnu voznju. Deo ovog novca bi odlazio na organizaciju a ostalo bi volonteri upucivali na pravac. Na kraju trke, doticna kompanija/e, bi mogle da organizuju zabavne sadrzaje i boksove sa njihovim proizvodima.

Ostavite komentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s